Zeefdruk

Zeefdruk is een traditionele techniek, waarbij met behulp van een zeefraam een logo of tekst op een product wordt gedrukt. We gebruiken dit voor transfers, maar ook direct op verschillende producten. De mogelijkheden gaan van tassen tot koelboxen, maar wel kleur voor kleur.

Zeefdruk 1

Het proces begint met de voorbereiding van het zeefraam. Een sjabloon wordt aangebracht op gaas. Vervolgens wordt inkt bovenop de zeef gegoten. Met een rakel wordt de inkt door de open delen van het gaas op het te bedrukken materiaal gedrukt. Na het drukken worden de bedrukte materialen gedroogd, zodat de inkt goed hecht.

Het zeefraam

Het belichten van een zeefraam is een cruciale stap in het zeefdrukproces. Eerst wordt een lichtgevoelige emulsie op het gespannen gaas aangebracht en in een donkere ruimte gedroogd. Vervolgens wordt een transparant filmpositief met het gewenste ontwerp op de gedroogde emulsie geplaatst. Het zeefraam met de filmpositief gaat onder een sterke lichtbron. Het licht hardt de emulsie verder uit op de belichte delen, terwijl de delen die door de filmpositief zijn afgedekt, zacht blijven. Daarna wordt het zeefraam uitgespoeld met water, waardoor de zachte emulsie wegspoelt en het ontwerp zichtbaar wordt als open gebieden in het gaas. Nu is het zeefraam klaar voor gebruik in het zeefdrukproces.

Vlakzeefdruk

Vlakzeefdruk is een vorm van zeefdruk waarbij inkt door een zeefraam op een vlak oppervlak wordt gedrukt. Met een rakel wordt de inkt door de open delen van het gaas op het te bedrukken materiaal gedrukt. Na het drukken worden de bedrukte materialen gedroogd, zodat de inkt goed hecht.

Vlakzeefdruk is ideaal voor het bedrukken van diverse materialen, zoals textiel, papier en kunststof. Het wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld. Koelboxen, tassen, plaatjes en andere rechte oppervlakken voor een opdruk van middel groot tot groot formaat. 

Wij gebruiken ook zeefdruk voor transfers. Lees hier meer over.

Instagram
LinkedIn